Skip links

Ontmoet je collega

Scotty Clarijs

Scotty, 30 jaar, heeft in 2020 besloten om de zorg in te gaan. “Hiervoor heb ik vijftien jaar in de horeca gewerkt. De uitdaging was daar weg en qua ontwikkeling stond ik stil. Bij mijn oude werkplek kwamen veel mensen met dementie op bezoek. Zij wekten de interesse voor de zorg bij mij. Daarnaast hadden we altijd een vaste gast met de spierziekte ALS. Deze mevrouw verslechterde met de week. Dat was moeilijk om te zien, maar ik hielp haar altijd en dat gaf veel voldoening. Toen dacht ik bij mijzelf: er is meer dan alleen werk in de horeca. Vervolgens ben ik op verschillende plekken vrijwilligerswerk gaan doen om te kijken of de zorg echt wat voor me is. Uiteindelijk heb ik bij PZC Dordrecht gesolliciteerd voor het traject ‘werken en leren’ (verzorgende IG).”
Wij hebben Scotty geïnterviewd om te vragen naar zijn ervaringen met het opleidingstraject.

Werken en leren
PZC Dordrecht is in 2020 met een nieuwe lichting studenten gestart en daar zit ik bij. Je werkt direct mee in de zorgteams. Maar omdat je een ‘extra’ kracht bent, krijg je de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Je ervaart hierdoor niet gelijk de werkdruk, maar je hebt wel de kans om te leren in de praktijk. Dat is super. Daar heb ik heel veel uit kunnen halen. De eerste twee weken van de opleiding hebben we meegelopen met ervaren collega’s om te wennen.

Kun je vertellen hoe jouw werkweek eruitziet?
Ik zit een dag in de week op school en we werken ongeveer drie tot vier dagen per week in de praktijk. We hebben een contract van 28 uur waarvan 4 uur school. De lessen volgen we op het Da Vinci College in Dordrecht. Het is heel fijn dat we gewoon salaris krijgen. De opdrachten vanuit de opleiding zijn anders niet te combineren met nog een baan ernaast.

Hoe vond je het om een carrièreswitch te maken?
In eerste instantie spannend. Het scheelt dat je in het begin gewoon kunt meelopen. Dat haalde al heel wat spanning weg. Naast dat je veel moet leren over de zorg, moet je ook de bewoners leren kennen. Op een gegeven moment merk je dat bewoners jou steeds meer leren vertrouwen. Dat is heel mooi om te zien en geeft vertrouwen. Verder was het leren voor mij in het begin weer even wennen omdat ik al lang niet meer op school had gezeten.

Hoe lang duurt de opleiding?
De opleiding duurt drie jaar en is verdeeld over drie doelgroepen/afdelingen. Ik ben begonnen bij kleinschalige dementiezorg. Deze afdeling trok mij het meest. Met name door mijn eerdere ervaring met mensen met dementie. Dit jaar ben ik gestart bij de doelgroep niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Ook dat was in het begin weer even spannend. Ik wist niet wat ik kon verwachten omdat het best een bijzondere doelgroep is. Dit heb ik intern besproken met de praktijkopleiders. Vervolgens heb ik eerst een dag meegelopen en na wat aanmoediging van de praktijkopleiders toch besloten om op deze afdeling te beginnen.
Hoe is het om met mensen met niet-aangeboren hersenletsel te werken?
Uiteindelijk is het gewoon zorg. Zorg voor mensen. Deze bewoners hebben net als onze ouderendoelgroep zorg nodig, ook al is het ziektebeeld anders. Een aandoening van iemand kan bij een eerste ontmoeting soms heftig zijn om te zien of te ervaren, maar het is denk ik altijd belangrijk om open te zijn naar de mensen toe.

Hoe heb je afgelopen jaar ervaren?
Het was een druk jaar met corona. Maar het ligt er natuurlijk ook aan hoe je er zelf instaat. Je kan het zien als een druk jaar of een jaar vol met leermomenten. In mijn eerste week was er bijvoorbeeld een bewoner die palliatief was. Dat blijft je wel bij, vooral omdat het je eerste kennismaking met de zorg is. Daarnaast kregen we afgelopen jaar ‘verantwoordelijke diensten’. Zoals de naam al zegt, ben jij tijdens deze dienst verantwoordelijk en ervaar je hoe een dienst er straks uitziet als je gediplomeerd bent. Je moet dan zorgen voor de planning en zelfs collega’s aansturen. Natuurlijk is er een ervaren collega in de buurt om te helpen en feedback te geven. Dat heeft me enorm goed gedaan.

Hoe ziet jouw toekomst bij PZC eruit?
Eerst wil ik mijn opleiding voor verzorgende IG afronden. Het lijkt me leuk om dit te doen bij de revalidatiezorg op locatie Albert Schweitzerplaats of in woonzorgcentrum Dubbelmonde. Vervolgens lijkt het me interessant om door te leren voor verpleegkundige. Dat is een mbo-opleiding niveau 4.

Hoe bevalt de zorg tot nu toe?
Heel leuk. Ik zeg vaak tegen mijzelf dat ik dit tien jaar eerder had moeten doen. Ik doe het met veel plezier en ga elke dag met veel zin naar mijn werk.
Zou je nog iets willen zeggen tegen de mensen die twijfelen om de overstap naar de zorg te maken?
Doe goed onderzoek. Ga vrijwilligerswerk doen en kijk rustig wat je precies leuk vindt aan de zorg. En dan is het belangrijk om door te zetten.

Scotty Clarijs