Skip links

Ontmoet je collega

Kelly de Winter

Kelly de Winter is ergotherapeut bij PZC Dordrecht en werkzaam op locatie Crabbehoven. Als ergotherapeut helpt Kelly bewoners om de dagelijkse activiteiten die problemen opleveren zo praktisch mogelijk aan te pakken. Alles is erop gericht om de zelfredzaamheid te bevorderen. Dat doet Kelly met veel geduld en overgave. Kelly: “Ik ben er voor de bewoners en wil dat zij zo lang mogelijk eigen regie over hun leven hebben. Ik vind het belangrijk dat ze zich gehoord en gezien voelen en help hen zo goed als ik kan bij het realiseren van hun persoonlijke doelen.”

Na afronding van haar studie heeft Kelly eerst gewerkt als WMO-consulent. Maar ze wilde het liefste doen waarvoor ze had geleerd en hield alle vacatures nauwlettend in de gaten. Bij PZC Dordrecht vond ze de baan die ze zocht. “Dat ik een baan dichtbij huis heb gevonden, is echt heel fijn. Maar nadat ik drie keer ben verhuisd voor mijn opleiding, had ik dat geluk ook wel een beetje verdiend”, zegt Kelly lachend. De klik met de collega’s was er meteen. Ze kreeg in het begin een ‘buddy’ toegewezen bij wie ze terecht kon met haar vragen. Nu werkt ze alweer ruim drie jaar bij PZC Dordrecht. En ze heeft zeker niet stilgezeten. Inmiddels is Kelly voorzitter van de vakgroep ergotherapie en neemt ze zitting in de PAR: de professionele adviesraad van PZC Dordrecht die actief bezig is met kwaliteitsverbeteringen. Daarnaast maakt zij deel uit van de wondcommissie. Een ambitieuze dame dus.

“Ik ben er voor de bewoners en wil dat zij zo lang mogelijk eigen regie over hun leven hebben.”

Haar werkomgeving ervaart Kelly als zeer stimulerend. De professionele vrijheid, aandacht voor ontwikkeling en de laagdrempelige manier van samenwerken kenmerken voor haar de organisatiecultuur van PZC Dordrecht. Kelly: “We zijn professionals en worden vrijgelaten in het uitoefenen van ons vak. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in je ontwikkeling. Wat vind jij interessant, wat wil jij doen? Er wordt niet alleen geluisterd, maar er wordt ook echt wat mee gedaan.” Er is vanuit de vakgroep ergotherapie veel samenwerking met andere disciplines, zoals fysiotherapie, psychologie en wondverpleegkunde. “De lijntjes zijn kort en iedereen is heel toegankelijk. Dat maakt dat we het echt samen doen. Dat er dan soms wat overlap is, maakt niet uit. Als het maar in het belang is van de bewoner.”

“De lijntjes zijn kort en iedereen is heel toegankelijk. Dat maakt dat we het echt samen doen.”

In hun werk zijn Kelly en haar collega’s altijd op zoek naar de kleine successen. Zo is er op de afdeling kleinschalige dementiezorg veel aandacht voor vrijheidsverruiming, onder andere doordat ze werken met de methodiek foutloos leren. Dit is een methodiek die erop gericht is om mensen zo te begeleiden dat er niks mis kan gaan. Kelly vertelt over een bewoner die nu zelfstandig naar de oefenzaal kan, omdat zij de route hiernaartoe heeft geleerd: “Dat is voor zo’n bewoner een enorm succes en voor anderen een bron van inspiratie. Want als dat kan, wat kan er dan nog meer!” Zingeving haalt Kelly uit dit soort momenten. “Als iemand heeft gezegd ‘bedankt Kelly’, dan ga ik tevreden naar huis.”

PZC Dordrecht-ergotherapeut