Skip links

Ontmoet je collega

Jasja van der Voorden

Jasja van der Voorden is ruim tien jaar geleden begonnen als vrijwilligerscoördinator bij PZC Dordrecht. Dat ze er al zo lang werkt, heeft alles te maken met de organisatie en de mensen die er werken. Jasja vertelt: “Het is een dynamische organisatie die constant in beweging is. Ik zie zoveel mensen om me heen zich dagelijks met liefde en aandacht inzetten voor hun werk. Het is echt een hele stimulerende omgeving.”

“Ik zie zoveel mensen om me heen zich dagelijks met liefde en aandacht inzetten voor hun werk. Het is echt een hele stimulerende omgeving.”

De vrijwilligers die bij PZC Dordrecht werken, zijn heel divers. Het zijn jonge mensen die nog studeren en ervaring willen opdoen, mannen en vrouwen die al wat ouder zijn en een betekenisvolle invulling zoeken of mensen die geen betaald werk hebben, maar wel van toegevoegde waarde willen zijn. Jasja: “Iedere vrijwilliger heeft een eigen verhaal en een talent. Aan mij de uitdaging om de juiste match te maken.”

Hoe vind je de juiste vrijwilliger? Dat is best een kunst. We leven in een tijd dat mensen behoorlijk druk zijn. En dat geldt zeker niet alleen maar voor jongeren. Jasja: “Ik probeerde laatst een afspraak te maken met een groepje senioren. Dat was nog niet zo eenvoudig. Maandag oppassen op een kleinkind, dinsdag tennissen, woensdag kaarten: oudere mensen zijn ongelooflijk actief.”

Gelukkig is er ook een hele duidelijke tendens dat mensen van betekenis willen zijn. Jasja: “Ik sprak laatst een vrouw en die zei: ‘Als ik straks of 80 of 90 ben, zou ik het fantastisch vinden als iemand mij ook komt opzoeken.’ Dat is mooi, want ik zie dagelijks hoe vrijwilligers het verschil maken voor bewoners, alleen door aanwezig te zijn.” Het zijn inderdaad vaak de kleine dingen, die zo waardevol zijn. Iemands hand vasthouden, luisteren, een wandeling maken of voorlezen. Jasja vertelt: “Op de afdeling wonen met zorg zijn er twee mannen die één keer per week eieren komen bakken en zorgen voor de nodige reuring. Dat maakt die dag net even anders dan andere dagen. Zo mooi om te zien wat samen plezier en lol hebben doet met mensen.”

“Ik zie dagelijks hoe vrijwilligers het verschil maken voor bewoners, alleen door aanwezig te zijn.”

Jasja krijgt de kans om binnen PZC Dordrecht bij te dragen aan de verdere professionalisering van de inzet van vrijwilligers. Er is recent een project van start gegaan om vrijwilligers beter te registreren en zo in kaart te brengen wat de wensen en talenten van vrijwilligers zijn. “Eerst gebeurde alles in Excel, maar dat volstaat niet meer”, legt Jasja uit. Ook wordt er een digitaal platform gecreëerd waar vrijwilligers, zorgverleners, wijkbewoners en ook bewoners van PZC Dordrecht samen komen om vraag en aanbod uit te wisselen. Jasja: “Eigenlijk een soort marktplaats van diensten en activiteiten enerzijds en het aanbod van vrijwilligers anderzijds, om elkaar op een makkelijkere manier te vinden.”

Vrijwilligers zijn heel belangrijk voor het dagelijks reilen en zeilen. Daarom wordt er binnen PZC Dordrecht goed voor vrijwilligers gezorgd. Ze worden begeleid, krijgen scholing indien nodig en er worden leuke activiteiten voor hen georganiseerd. “Ik vind het mooi om te zien als vrijwilligers het naar hun zin hebben, dat ze op de juiste plek zitten en dat ze ervaren en voelen dat ze wat voor een ander kunnen betekenen. Daar haal ik mijn zingeving uit.”

PZC Dordrecht-vrijwilligerscoordinator