Skip links

Ontmoet je collega

Esther Kok

Esther is EVV (eerst verantwoordelijke verzorgende) op de afdeling wonen met zorg. Daarnaast is ze lid van de ondernemingsraad (OR) en leerlingbegeleider. Ze is als 16-jarige direct na de middelbare school bij PZC Dordrecht begonnen en is nu alweer ruim 20 jaar aan boord. In de loop van de jaren heeft ze veel verschillende rollen gehad. Haar drijfveer? Esther: “Ik doe er alles aan om een vertrouwensband op te bouwen. Zo kan ik beter inspelen op de behoeften en wensen van onze bewoners.”

Als EVV is Esther voor drie bewoners het eerste aanspreekpunt. Zij kunnen bij haar terecht met hun vragen en zij regelt voor hen wat er nodig is of waar behoefte aan is. Ook is zij samen met de bewoners en familieleden aanwezig bij het MDO (multidisciplinair overleg). Esther: “Begrip tonen is heel belangrijk. Een luisterend oor bieden ook. Daarmee maak je echt het verschil. Ben je in staat om je echt te verbinden met de ander? Dat is voor mij persoonlijk heel belangrijk in mijn werk.”

“Ik doe er alles aan om een vertrouwensband op te bouwen. Zo kan ik beter inspelen op de behoeften en wensen van onze bewoners.”

Twee jaar geleden mocht Esther de EVV-opleiding doen. Samen met een andere collega die ook de opleiding volgde, moest ze een kwaliteitscirkel maken over een onderwerp waar verbetering mogelijk was binnen PZC Dordrecht. Ze kozen voor het onderwerp ‘Intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis’. Esther: “Het is een heel belangrijk onderwerp waar onvoldoende over wordt gesproken. Terwijl intimiteit een primaire levensbehoefte is.” Inmiddels is er een werkgroep opgericht waar Esther zelf ook in participeert. “Ik vind het heel leuk om dit samen met anderen op te starten omdat er op dit gebied nog veel te bereiken is.”

Dat er binnen PZC Dordrecht voldoende mogelijkheden zijn voor ontwikkeling blijkt uit het verhaal van Esther. Ze wilde haar blik verbreden en zocht een nieuwe uitdaging. Die vond ze door zitting te nemen in de OR van PZC Dordrecht. “Er was een plek beschikbaar en aangezien ik meer wilde weten van de organisatie, leek me dit een mooie kans. Ik zie het als een meerwaarde dat ik zelf aan het bed sta van bewoners, weet wat er speelt op de werkvloer en dit ook kan terugkoppelen.”

“Ik zie het als een meerwaarde dat ik zelf aan het bed sta van bewoners, weet wat er speelt op de werkvloer en dit ook kan terugkoppelen.”

Esther sluit af met een mooie anekdote. “Ik heb ooit een vrouw begeleid die heel gelovig was. Ze las elke dag uit een dagboekje, een soort bijbeltje. Toen ze ziek werd, kon ze niet meer lezen. Toen heb ik haar gevraagd of ze het fijn vond als ik dat voor haar deed. Zoiets kleins kan zo belangrijk zijn om het verschil in het leven van iemand te maken. Het hoeft echt niet groot te zijn. Dat is het mooie van mijn beroep, dat ik dat mag doen. Ik vind het heerlijk op mijn werk!”

PZC Dordrecht-EVV